RSS

Највећа макета на Балкану “Свет око нас“, Боривоја Вујића

24 сеп

Данас, 24. IX су ученици ОШ “Јосиф Маринковић“ посетили  Дом културе општине Нови Бечеј, и у галерији ТАА, погледали изложену највећу макету на Балкану под називом „Свет око нас“, Боривоја  Вујића .

Колекција је вредна пажње и дивљења. Зрачи топлином, мирише на срећно и безбрижно детињство и вредности на које смо данас заборавили. Играјући се и путујући кроз свет играчкама које и  данас постоје, аутор изложбе, нам говори да игра може да прерасте у нову игру, озбиљнију и одговорнију, и да нас никада не изведе из света детињства. Овај хоби је имао за циљ да на леп и креативан начин помаже деци, да их одвоји од рачунара и других апарата, да им дочара како могу својим рукама да ураде нешто вредно и корисно, а при том да се играју и друже. Макета не само да је све то, већ је и атракција и наставно средство.

  • Данашњи клинци, углавном не цене и не чувају играчке, брзо их прерастају, одбацују и заборављају. Мика Антић је рекао: ,,Путева има триста да се оде из детињства, а само се ретки сете да остану вечно дете.“ Наш домаћин је у томе успео.

Како и сам каже, играчке није ломио, чувао их је, а  први аутомобилчић који је добио на поклон, давне 1967. са којим је почело колекционарство, заузима видно место међу експонатима. Из шестог разреда основне, са часова техничког образовања, негује и до данашњих дана развија љубав према макетарству, која је резултирала макетом која захвата површину од  44m2, више од 5.000 експоната и са пуно покретних: возова, трамваја, метроа, забавних паркова, ветрењача, воденица и многих других објеката. Спојиле су се у томе и родитељске бриге и љубави. На оригиналан начин је отац ћерку уводио у свет природе и функционалног размишљања олакшавајући  сазнавање о свету око нас.

И нама, учитељицама, је показао важност уочавања свих околности и детаља, једноставним питањем: “Колико је сати на часовнику?“ Заокупљене казаљкама, њиховим положајем, ни једна од нас није сагледала целину, шта је представљено и одговор није био тачан. 🙂

Као пратећи програм изложбе приказане су и две колекције: 1 048 Барби лутака и 2000 малих аутомобила.

Захваљујемо се организаторима изложбе, Дому културе Нови Бечеј и Фондацији за децу Србије “Боривој Вујић”, чији је  циљ промовисање правих вредности – образовања, креативности, упорности, хуманости, а све то кроз породичну забаву и макету ”Свет око нас“, на труду око реализације. Научили смо много.

Изложба ће бити отворена до 5.октобра, сваког радног дана од 08 до 20 часова, а суботом и недељом од 10 до 20 часова. Немојте је пропустити.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 24/09/2015 in Uncategorized

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: