RSS

Светска мапа и грешке

20 мар

Да ли сте се икада запитали за што су комади копна на врху карте већи од остатка планете – Канада се надвила над Сједињеним Америчким Државама, а Русија огромна као остатак света. Велика Британија и Мадагаскар  су отприлике исте величине, баш као и Гренланд и Африка.

Нисмо у праву. Изгледа да су све мапе света погрешне. И све то због Земљине сферичности. Кад су се цртале прве пројекције данашњег познатог света, картографи су то направили тако да су нас потпуно погрешно информисали, па за реалније односе величина треба погледати – глобус, јер је глобус лопта, а  наша планета геоид лопта.

Јужна Америка је много даља од Африке, него што то приказује мапа… Такође не може се  површина лоптастог облика у потпуности пренети на правоугаоник.

Грешке у опажању на мапи и глобусу су настале, јер није могуће  истовремено пренети тродимензионалне копнене просторе и раздаљине на дводимензионалну мапу, као што је немогуће представити сферични облик планете на равној површини без дисторзије. Дакле, оно што видите када погледате мапу света и није баш тако.

Меркаторова мапа света
Најчешћа у употреби је Меркаторова или ваљкаста конформна пројекција, је цилиндрична картографска пројекција коју је 1569. године осмислио географ и картограф Герардус Меркатор.

Карта израђена овом пројекцијом је у своје време била највеће картографско остварење и користила је у навигационе сврхе. Комформност (очување углова) пројекције постигнута је на тај начин што су растојања између паралела изједначена са њиховим издужењем на тој географској ширини. Полове на овој карти није могуће приказати јер су издужења у тачки пола бесконачна. Карта се ради у две верзије помоћу додирног и секућег ваљка. Растојање између подневака код додирног ваљка једнака су исправљеним луцима екватора. А код секућег ваљка, исправљеним луцима секуће паралеле. Комформност деформације постигнута је на рачун великих деформације дужина и површина.

Проблем је у томе што овакве мапе приказују искривљену реалност, „фаворизујући“ поједине делове земљине кугле.

На њима су земље и континенти у зонама умерене климе приказани већи него што заиста јесу. Африка и Јужна Америка су 19, односно девет пута веће од Гренланда, што се не овој мапи не би рекло.

Друга пројекција, коју је 1973. реализовао Арно Петерс (1916-2007), је картографска пројекција која покушава да прикаже реалну величину континената. Она далеко верније представља земље јужне хемисфере, коју меркаторова пројекција занемарује.

Полазећи од реалних података о површини земаља, немачки информатички гуру Кај Краузе илустровао је 2010. праву величину Африке. Овај континент, који се простире на 30.000 милиона километара, велики је колико и све следеће земље заједно: Кина, САД, Индија, Мексико, Перу, Француска, Шпанија, Папуазија-Нова Гвинеја, Шведска, Јапан, Немачка, Норвешка, Италија, Нови Зеланд, Велика Британија, Непал, Бангладеш и Грчка.

The True Size of Africa

Крауз каже да : „Поред познатих друштвених појава као што су неспособност читања и рачунања, требало би да постоји и концепт географске неспособности, који би упућивао на недостатак знања из ове области“.

А сад мало  уживајте, а при томе заголицајте машту и запитајте се још колико “кривих слика“ видимо и зашто. Срушите предрасуде, отворите ум гледајући овај забавни видео.
ВИДЕО > Меркаторова мапа:

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 20/03/2015 in Uncategorized

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: