RSS

Активан распуст – Креативан свет деце

28 авг
Активан распуст – Креативан свет деце

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

У нашој школи током распуста су реализоване бесплатне креативне радионице  за децу која летњи распуст проводе у Новом Бечеју

 

Током  јула и августа у Ђачком кутку  ОШ „Јосиф Маринковић“ реализовале су  се активности које су  деци, пре свега ученицима основне школе, омогућиле да квалитетно проводу слободно време током летњег распуста. Идеја за организовањем радионица потекла је из чињенице да у Новом Бечеју готово и нема атрактивих садржаја који могу задовољити потребе деце основно школског узраста. Радионице су биле бесплатне и могули су их похађати сви који су желели да науче нешто ново.

Директор ОШ „Јосиф Маринковић“, Владимир Давидовић каже да је ову пројектну идеју подржао Покрајински секретаријат за спорт и омладину и да се без ових средстава не би могао организовати занимљив распуст за децу која немају новца да оду на летовање: „Радионице се реализују три пута недељно у објекту Ђачког кутка, надомак школе. У оквиру адекватно опремљеног објекта деца учествују у занимљивим и квалитетним радионицама и то: креативним радионицама, радионицама старих заната и радионицама перкусија. Морам да напоменем да радионица перкусија ради већ више од годину дана, оформљена је група Ритам душе, а ово је одлична прилика да анимирамо и другу децу да се активно укључе у рад „бенда“  и на тај начин да квалитетно проводе слободно време“.

Радионице су биле прилагођене дечијем узрасту.  Осмишљене су тако да едукују децу, развију њихову машту и подстакну уметничко стваралаштво. Циљ нам је био да се реализацијом неформалног образовања, деци основно школског узраста омогућимо да развијају своје таленте у оквиру креативне праксе, али и да стекну вештине које им могу користити у даљем развоју. На радионицама смо осликавамо свилу и платно, цртали по стаклу, украшавали разне дрвене предмете салветама (декупаж),научили основне бодове у везу и израђивали украсе филцовањем вуне. Деца су са радозналошћу и нестрпљењем ишчекивала сваки следећи састанак.

С обзиром на велику заинтересованост деце за радионице, и родитеља који су активно учествовали  у раду, део радионица реализовао се и у самом објекту школе, као и летњем амфитеатру.  Радионице старих заната одржавале су се у приватним објектима грађана који су радо децу  упознали  са својим радом. На обострано задовољство су уступили своје машине, оруђе и алате. На овај начин деца су се упознала са занатима у изумирању (сарач, ужар, грнчар…)и са начином израде разних  употребних предмета. Можда је неко од њих упознало своје занимање.

Искористили смо и новобечејску славу и наше радове изложили на Етно базару. Лепе речи подршке и похвале добили смо од многобројних суграђана, али и гостију из Словеније, Немачке, Швајцарске, као и околних места.

Захвалност дугујемо: ПААД центру за социо-културолошке изузетности за помоћ и подршку у реализацији пројекта;   Покрајиснком  секретаријату за спорт и омладину који је  финансирао активности;  Канцеларији за локални економски развој општине Нови Бечеј  која је израдила предлог пројекта којим је деци омогућено да играјући се, уче и раде и да активно и на квалитетан начин проведу распуст и Туристичкој организацији Нови Бечеј која нам је бесплатно уступила тезге на Етно базару.

А ја, учитељица Споменка Сенка Кочиш, се посебно захваљујем свим малим радионичарима и њиховим родитељима на предивној сарадњи уз обећање да активности настављамо петком током школске године!

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 28/08/2014 in Uncategorized

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: