RSS

Брантнер је наш партнер

29 мај

У нашој школи се реализује пројекат „Брантнер је наш партнер„. Са  циљем да сачувамо нашу једину планету, предузеће ,,Брантнер,,  је 28. маја у школском дворишту указало на значај рециклирања и извршило презентацију свог рада. Осмишљеном такмичарском игром, у којој су сви учесници једнако награђени, показали су деци како је потребно само мало труда и добре воље да се амбалажа адекватно разврста.

Теодора и Вук испред I3

 

Овако смо се ми такмичили:    

Наше дружење са Брантнером:

А сада нешто о рециклажи:

Рециклирање је издвајање материјала из отпада и његово поновно коришћење. Укључује сакупљање, издвајање, прераду и израду нових производа из искориштених ствари или материјала које доприноси смањењу загађења животне средине, уштеди енергије и природних ресурса.. Веома је важно најприје одвојити отпад према врстама отпадака. Многе отпадне материје се могу поново искористити ако су одвојено сакупљене.

Шта је отпад? Отпад је сваки материјал, произовод или предмет који после свог коришћења (краја животног циклуса) постаје сувишан и неупотребљив. Без даље могућности да задовољи своју употребну вредност он се одбацује на сметлиште тј.депонију.

Одређене врсте отпада, попут ПЕТ боца, пластичних кеса или лименки се јако дуго разлажу, што се види и из табеле. Овакав отпад је велики загађивач планете, а рециклажа је метод којим ово загађење можемо ублажити.

Материјал  Време за разградњу
Храна, цвеће, органски производи  1-2 недеље 
Папир  10-30 дана 
Памучна одећа  2-5 месеци 
Дрво  10-15 година 
Конзерве, лименке  100-500 година 
Пластика, ПЕТ боце, кесе Од неколико стотина до 1000 година 
Стаклене флаше  Никад 

 

Правилна селекција ПЕТ амбалаже у домаћинству подразумева да се унутрашњост празне ПЕТ боце испере водом, чеп скине и из боце се истисне ваздух. Оваква боца се лакше третира у даљој преради и мање места заузима у контејнерима за одлагање, чиме се повећава њихов капацитет.

Рециклажа се може примењивати у свакодневном животу. Нпр. поклањање ствари које се не користе је облик рециклаже. То је много боље и корисније него да се сва та одећа баци. Такође, прављење компоста од органских остатака је још један добар пример рециклирања. Без увођења рециклаже у свакодневни живот немогуће је замислити било какав целовит систем управљања отпадом.

Употреба рециклираног материјала је коначна фаза рециклаже чиме се комплетира цео процес рециклаже. Посетили смо изложбу, наших старијих другара, радова од отпадних материјала. Радови су оригинални, маштовити и лепи.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

Неке материје, попут стиропора, нису биоразградиве и не могу се рециклирати али се уместо њих могу пронаћи еколошке замене.

 

 

 

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 29/05/2014 in Uncategorized

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: