RSS

Развој фине моторике

28 мар

Развој фине моторике

Данашња деца се веома рано, чак и пре него што проходају, сусрећу са најновијим „тач скрин“ производима, што лоше утиче на развој њихове моторике, показала су нова истраживања. Последица увођења најновијих технолошких производа  је та, да деца не умеју да савладају најосновније моторичке радње, као што је држање оловке и бојице.

Поједина обданишта у свету већ су почела да уводе такозване интерактивне табле, дигиталне апарате и „тач скрин“ компјутере са циљем “да помогну деци да се упознају са технологијом, те да им стечено знање бива јако корисно када крену у школу“  (Џеф Стенфорд из популарног ланца британских вртића  – који је уложио око 4 милиона фунти у дигиталну технологију).

Ипак, британски експерт за писменост, Сју Палмер, овим поводом је изјавила да оно што деци до седме године заиста треба јесу прави простор и право време – што значи: права, тродимензионална искуства.

Способност деце да ухвате понуђени предмет један је од најважнијих момената у развоју. Тај развој фине моторике траје до касног пубертета. Док се вежбање фине моторике код беба може стимулисати разним играчкама(звечка у јасним, контрастним бојама, звонце, играчке које висе у ваздуху – на дохват руку), старија деца могу да практикују разне забавне активности: цртање, коришћење маказа, везивање пертли, закопчавање дугмади, ређање коцки…. Да би се развој фине моторике одвијао несметано, неопходно је да дете буде стимулисано – пре свега одговарајућим играчкама коцке које могу да се сложе једна у другу, перлице-низалице, лопте различитих величина, слагалице, сликовнице, геометријски облици, пластелин. Важно је учествовати у игри, показати детету како се нешто ради и охрабрити га да покуша поново, без обзира на претходне неуспехе.

Одређене забавне активности могу бити и више од игре. Ево неколико активности које позитивно утичу на развој фине моторике, а у којима моји прваци баш уживају и радо упражњавају.

 

  1.   Наши вајарски подухвати

Једна од омиљених игара малишана је прављење фигурица од пластелина или глине. Охрабрите их да гњече пластелин и обликују фигурице, и придружите им се у прављењу уметничких дела.  Рукама или разним алатима, у зависности од материјала у коме радите и узраста, моделирајте или вајте.

Вајањем се ствара дело у три димензије. Дете поред креативног мишљења и ока, развија и руке јер оно целом шаком и прстима, гњечи и обликује глину, или длетом преобликује креду,дрво, настојећи да обухвати и дубину, трећу димензију његовог дела. Обликовање пластичних материјала (тесто, пластелин, глина и др.) има значајно место у дечјем стваралаштву. Тако настају интересантне животиње, људске фигуре и разни други 3Д предмети који могу бити предмети свакодневне употребе или украсног карактера.
Дете доживљава изузетно задовољство када својим прстима може да мења облик материјала, а при том посебно развија машту и креативност.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 

 

  1.     Резање маказама

Оспособљавање детета да правилно барата оштрим предметима, развијање вештина сечења и украјања, нарочито ситнијих елемената, такође има велик утицај на развој фине моторике.

 

 

  1.      Кликерање

Давно заборављена, неоправдано брањена дечја игра, у којој су уживале и наше деке.
“ О, учитељу,
врати ми кликере.
У свакоме
по један дечак живи
и нису они криви
што данас не знам.“   Драган Лукић

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

 
Оставите коментар

Објављено од стране на 28/03/2014 in Uncategorized

 

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

 
%d bloggers like this: