RSS

Aбакус – рачунаљка

Рачунаљка, неоправдано потиснута, је веома ефикасно визуелно средство за стимилацију обе стране мозга и тако омогућава сваком детету да развије своје индивидуалне потенцијале и покаже максимум.

https://vi.aliexpress.com/item/Japanese-Soroban-Style-Abacus-Wooden-Frame-Beads-Classic-Ancient-Calculator/32304845344.html?spm=2114.55010208.4.1.KbiQ17

Ментална аритметика стимулише мозак на истовремену употребу леве и десне хемисфере. Тиме се мозак развија,  учење бива ефикасније и долази до побољшања концентрације, меморије, мисаоног процеса, креативности и јача самопоуздање.

Једна од општих разлика ове две хемисфере може да се представи на најједноставнији начин – лева страна је “теоријска” и има функцију изражавања у речима, док је десна “практична” изражена у виду слика. Природно је да је увек једна страна мозга развијенија у односу на другу. Због тог дисбаланса, психолози саветују родитеље да посматрају своју децу од раног узраста, како би уочили мождану неравнотежу и открили која је хемисфера развијенија. Пошто су познате потпуно различите функције леве и десне хемисфере, на једноставан начин може се открити доминација једне половине. “Зато се данас све више пажње посвећује редовном практиковању адекватних вежби уз помоћ којих се постиже одређена равнотежа, чиме ваше дете свакако неће изгубити оно посебно што је имало захваљујући томе што је једна страна боље развијена. Само ћете му помоћи да развије и другу. А уз то, што је јако битно, моћи ћете да приметите како се детету побољшава концентрација, да је расположење много конзистентније, моторне вештине боље и наравно да је дете здравије и веселије…“ http://wizardsbob.rs/author/default-witardsbob/

Функције мозгаТоком рада на абакусу деца се забављају и истовремено уче. Важно је нагласити да није играчка оно што подстиче развој мозга, већ је то искуство игре. Применом абакуса (рачунаљке) и аудитивног тренинга, уз методолошку подршку, деца су у стању да визуализују рачунаљку, тј. мисаоно изводе рачунске операције. На тај начин визуелна, аудитивна и кинетичка стимулација доводе до мисаоних операција.

Рачунање до 1000 на рачунаљци

Визуализацијом рачунаљке и померањем куглица „у мислима“ док рачунају, деца достижу виши ниво концентрације,фокуса и меморије, што представља и циљ.

Мисаоно рачунање – Осмогодишњаци множе без помагала до 1000

Рад на рачунаљци може бити праћен креативним играма – активностима драме на часу, тестовима пажње и другим стимулативним активностима у циљу боље социјализације, подизања самопоуздања и пријатнијег доживљаја у процесу учења.

Ментална аритметика  омогућава значајан напредак деце који се односи на јачање пажње, концентрације, меморије, слушање (разумевање и опажање), унапређење менталних потенцијала деце итд. Са побољшањем пажње код деце се развијају способности анализе и логичног размишљања.

Како се користи:

Како се рачуна на абакусу

Како лако и брзо рачунати помоћу абакуса

 

Затворено за коментаре.

 
РЕЦИТАТОРСКА СЕКЦИЈА

Читанка за рецитаторе

Знање је највеће имање!

Зло је ко не зна, а учити се не да!

Уски нам сокаци

Девета генерација - учитељица Сенка

Четврти разред

учитељица Сенка

Други разред

учитељица Сенка

Први разред

учитељица Сенка

Трећи разред

учитељица Сенка

Мојим ђацима

учитељица Сенка

Читалићи

Образовно-васпитни пројекат развијања вештина Читање и разумевање прочитаног и Писмено изражавање

У сфери разредне наставе

Наташе Симуновић

Вредна оловка

Да учење не буде мучење - Блог за учитеље, ђаке, за велике и мале.

ПРЕПОРУКА ЗА ЧИТАЊЕ

ЗНАЊЕ НИЈЕ БАУК!

различак

Није знање знање знати, већ је знање знање дати.

Сајбер учитељ

Учитељ вам помаже у учењу!

Школица

ОШ''Јосиф Маринковић'', Нови Бечеј

ИВАНИНЕ ПЧЕЛИЦЕ

Ко хоћое нађе начин , ко неће нађе разлог.

жаркоаничић

Знам да ништа не знам

%d bloggers like this: